TIMMELSJOCH – z Ötztalu až do Itálie (videoTIP)

23. 8. 2018

V dnešním videoTIPu vám představíme jednu z nejoblíbenějších alpských silnic v rakouských Alpách, která vás zavede z rakouského údolí až do Itálie.

Podívejte se na videoTIP z Timmelsjoch Hochalpenstrasse

Známá alpská silnice Timmelsjoch Hochalpenstrasse na nachází na konci Ötztalského údolí v Tyrolsku. Začátek placené cesty začíná nad obcemi Obergurgl – Hochgurgl, které jsou známé coby zimní středisko s kvalitním lyžováním na 110 km upravovaných sjezdovek.

Alpská silnice, která vás zavede do Itálie do obce Moos in Passeire a dále pak až do známého Merana, je dlouhá 34 km. Během cesty přejedete v nadmořské výšce 2 509 m n. m. hlavní alpský hřeben v Ötztalských Alpách, který se řadí mezí nejvyšší místa v Evropě, kam je možné dojet po vlastní ose autem.

Silnice je otevřena denně od 7:00 - 20:00 hod.

Ceny mýtného na Timmelsjoch Hochalpenstrasse

Fakta a čísla

Nejvyšší bod: 2 509 m
Šířka silnice: 4 - 6 m
Max. sklon: 13%
Doba výstavby silnice: 30. 10. 1955 - 17. 07. 1959

Hledáte ubytování v Ötztalských Alpách?
Podívejte se na nabídku ubytování.

Nejvýše položené motoristické muzeum v Evropě

Ve výšce 2 175 m je nově postavená budova s názvem Mountain Cross Point Hochgurgl. Stavba o velkorysé rozloze 6 000 m2 nabízí kromě zázemí mýtné brány také restauraci s panoramatickou terasou, spodní stanici kabinové lanovky a (nejen) pro nadšence do motorek je zde umístěno nejvýše položené motoristické muzeum v Evropě.

Muzeum, které má rozlohu 3 000 m2, nabízí návštěvníkům 230 exponátů od 100 výrobců. A jako bonus tu můžete obdivovat také některé automobilové rarity.

Architektonické zastávky podél vysokohorské silnice

Během cesty po Timmelsjoch Hochalpenstrasse budete mít možnost navštívit architektonická díla, která nejenže stojí za zastávku, ale ještě k tomu jsou zde pro své návštěvníky zdarma.

Podívejte se na umístění jednotlivých soch podél silnice.

Hned na začátku cesty u mýtné brány se setkáte s lávkou „STEG“, odkud je krásný výhled do Ötztalského údolí.

Dalším zastavením je kostka „SCHMUGGLER“, která vás svým příběhem zavede do prostředí pašeráků.

V nejvyšším bodě ve výšce 2 509 m n. m. směrem na jihotyrolskou stranu vyčnívá „PASSMUSEUM“ jako nepravidelný balvan. Muzejní expozice je zasvěcena stavitelům Timmelsjoch Hochalpenstrasse.

Z dalekohledu „FERNROHR“ se návštěvníkům nabízí výhled na Granatkogel (3 304 m) a Hoher First (3 403 m), které vyčnívají z ledovce v přírodní rezervaci Texelgruppe.

Posledním zastavením je „GRANAT“. Jedná se o dva objekty ve tvaru granátu. V jednom je expozice a z druhého, coby vyhlídkové plošiny, můžete obdivovat výhled na obec Moss a dále do Passeiertalského údolí.

Tip: Jestli plánujete cestu do Itálie a nemáte naspěch, pak nemusíte hned v Innsbrucku odbočovat na Brennerský průsmyk. Jeďte dál do Ötztalského údolí a užijte si den navíc na Timmelsjoch Hochalpenstrasse.

Přejeme vám krásné cestování po Ötztalském údolí.

Václav & Vevi  

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat