Víte, které Mozartovy koule jsou jediné originální?

6. 12. 2018

Mozartkugeln (Mozartovy koule) jsou jedním z nejtypičtějších rakouských produktů. Kulaté čokoládové pralinky s nugátem a marcipánem uvnitř se dnes již těší světovému věhlasu.

Spolu s úspěchem této cukrovinky narostl ale i počet firem, které vyrábějí její kopie. Mozartkugel od cukrářství Fürst, Schatz, Holzermayr, Rebel, Mirabell nebo snad ještě nějaké jiná? Která je ta pravá? A jak ji mezi těmi všemi ostatními poznat?

Připravte si doma Mozartovy koule podle našeho receptu.

Prozradíme to hned na začátku. Jediná Mozartkugel zcela dle původní receptury je pralinka od cukrářství Fürst. Některé z mnohých průmyslových napodobenin nejsou chuťově sice špatné, ale často se bohužel jedná o výrobu s použitím konzervantů, barviv a palmového tuku. Rozdíl mezi manufakturním originálem a průmyslovou náhražkou poznáte hned, jakmile ochutnáte.

Paul Fürst a jeho cukrářský sen

Psal se rok 1884, když si Paul Fürst po dlouholetém učení a praxi ve věhlasných cukrářstvích ve Vídni, Pešti, Nice, Paříži a jiných významných městech, otevřel v Salcburku na adrese Brodgasse 13 (Alten Markt) svoji malou cukrárnu. Podnik svojí nápaditostí a poctivostí rychle získal na oblibě. V roce 1890 se právě tady po pár letech experimentů zrodila první pralinka nesoucí jméno zdejšího rodáka a hudebního génia.

Pralinka se dle nápadu svého vynálezce měla vyznačovat svoji kulatostí, proto její základ z pistáciového marcipánu a skvělého nugátu napíchnul na špejli a namáčel ji v tmavé čokoládě. Aby marcipán nevysychal, uzavřel následně otvor, který po špejli v pralince zůstal, čokoládou. Pralinka tak získala svůj typický vystouplý čokoládový puntík.

Mozartovy koule Salzburg

Jak poznat originál?

Pan Martin Fürst, pra-pravnuk Paula Fürsta a dnešní majitel cukrářství, vyrábí tuto prvotřídní specialitu dodnes zcela dle původního postupu a receptury. Velmi si zakládá na kvalitních surovinách, jejich čerstvosti a poctivé ruční výrobě. Zcela právem nazývá své pralinky jako ty originální, protože pouze Fürst smí toto označení „Original Salzburger Mozartkugel“ používat.

Jak sám říká: „ Když jde o Mozartkugel, neznají naši zákazníci žádný kompromis. Je mnoho značek Mozartových koulí, ale originál je jen jeden. Zabalený do stříbrné folie s modrým portrétem W. A. Mozarta a vyroben v cukrářství Fürst ve městě Salzburg.“

Na tom, aby se pralinky dostaly k zákazníkům vždy čerstvé, mu záleží natolik, že k prodeji nevyužívá žádné zprostředkovatele. Veškeré zboží prodává jen ve vlastních prodejnách, ve kterých je schopen ohlídat čerstvost zboží.

A právě skutečnost, že „Original Salzburger Mozartkugel“ nejsou dodávány do jiných obchodů, stojí za tím, že jsou tyto originální Mozartovy koule ve všeobecném povědomí méně rozšířené než třeba značka Mirabell, která je vyráběna strojově a bez ohledu na čerstvost či venkovní teploty rozvážena téměř do celého světa. Pra-pravnuk zakladatele značky je za tento fakt ale překvapivě docela rád. Těší ho, že se i tímto způsobem šíří pojem Mozartkugel a tak i věhlas produktu, za jehož zrozením stojí právě Fürst.

Mozartovy koule Salzburg

Mozartovy koule Salzburg

Mozartovy koule Salzburg

Zdroj obrázků: www.yumsome.com / www.chezmatze.de

Jak dlouho trvá vyrobit jednu Mozartkugel?

Odpověď není tak zcela jednoznačná, navíc je to tak trochu matematický příklad. :)

V cukrářství pracuje celkem 15 zaměstnanců, z čehož se ale pouze 3 zaměstnanci 2 - 3 dny v týdnu věnují výrobě Mozartkugel. V závislosti na tom, kolik Mozartkugel cukrářství Fürst aktuálně prodalo, vyrobí vždy jen takový počet kuliček, aby žádná neležela déle skladem.

Mozartkugel se vyrábí po celých šaržích, z čehož každá šarže obsahuje 20 000-130 000 kusů. Velikost šarže se určuje dle aktuálně prodávaných množství.

Podtrženo sečteno, za rok vyrobí v cukrářství Fürst 3,5 milionu Mozartkugel. Ročně, ručně, bez konzervantů a palmového tuku.

Říkáte si, že při tomto počtu už by si mohli postavit malou továrnu? Máte pravdu, mohli. Ale oni nechtějí. Chtějí svoji malou manufakturní, poctivou výrobu. :)

Kde lze zakoupit tuto vzácnost?

Pralinky „Original Salzburger Mozartkugeln“ lze koupit exkluzivně jen v Salcburku ve vlastních prodejnách cukrářství:

Alter Markt, Brodgasse 13  

Mirabellplatz 5 

Ritzerbogen, Sigmund Haffner Gasse   

Getreidegasse 47

Mimo horké letní dny, které jsou pro přepravu čerstvých čokoládových pralinek nevhodné, je možné zboží objednat také v  e-shopu cukrářství.

Více informací najdete na webových stránkách cukrářství Fürst.

S pusou plnou čokolády vás zdraví :)

Vevi a Václav

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat