Vyhlídka 5 prstů (videoTIP)

13. 7. 2017

V dnešním článku vás s sebou vezmeme do hornorakouského regionu světového kulturního dědictví Dachstein Salzkammergut, konkrétně na vyhlídku „5 prstů“, která díky krásným výhledům na Halštatské jezero a okolní hory, je velmi oblíbeným výletním cílem mnoha turistů. 

Informace o množství turistů je sice oprávněně na místě, kvůli zdejšímu úžasnému rozhledu do okolí ale přesto stojí za to přidat si i tuto vyhlídku do svého seznamu míst, která byste v Alpách měli určitě navštívit. Vaše foťáky a kamery zde určitě zahálet nebudou. :) 

Příjezd na parkoviště v Obertraun

Výchozím místem pro dnešní výlet je parkoviště v Obertraun u jezera Hallstätter See, odkud jezdí kabinová lanovka „Krippenstein-Seilbahn“. V mapě pod článkem najdete místo, kam musíte dojet. Parkoviště je zdarma. 

Na tento výlet se dá vypravit také vlakem a autobusem, informace o spojích vám rádi poskytnou v informačním centru. 

Ještě jízdenky na lanovku a už hurá nahoru

Doporučujeme si na pokladně zakoupit jízdenku na všechny tři lanovky, tedy tzv. „Panorama Ticket“. Vstupenky do Mamutí jeskyně a Ledové jeskyně si můžete koupit jak u dolní, tak i u horní stanice lanovky „Krippenstein-Seilbahn / Teilstrecke 1“. 

První lanovkou, která jezdí v 15minutovém intervalu, se dostanete do mezistanice, odkud je přístup k jeskyním. Pokud nejsou jeskyně prvním místem, které byste chtěli navštívit, pokračujte odtud na další lanovku. 

Vyhlídka 5 prstů a Spirála světového dědictví

Od v pořadí druhé lanovky, tedy „Krippenstein-Seilbahn / Teilstrecke 2“, se k vyhlídce 5 prstů dostanete po dobře značené, asfaltové, cestě. Je to přibližně 30 minut chůze a v pohodě to zvládnou jak starší lidé, tak i rodiny s kočárkem. 

Cestou od lanovky přijdete na rozcestí, které vás vybízí vystoupat k 5 minut vzdálené vyhlídce, tzv. Spirále světového dědictví ( Welterbespirale), odkud je krásný výhled na okolní hory. Za ten výhled a panoramatickou fotku to stojí. 

Až se dostatečně nabažíte nádherných vrcholů, vraťte se zpět na rozcestí a pokračujte k vyhlídce 5 prstů. Za nějakých 15 minut chůze budete u ní. 

Během našeho výletu nám do poslední chvíle mraky bránily ve výhledu do okolí, ale pak se během chvíle najednou rozestoupily a nám se otevřel pohled do údolí na Halštatské jezero. Bylo to krásné překvapení, jako když si z bílého papíru vybalíte krásný dárek. :) 

Jednu Plzeň prosím a vyrážíme na žraloka

Od vyhlídky 5 prstů se vraťte zpět směrem ke stanici lanovky, odkud jste vyšli. V blízkosti horní stanice najdete restauraci Lodge, kde si můžete dát dobře vychlazenou Plzničku. :) Gulášová polévka byla spíše bramborový guláš, takže nás úplně neoslovila, ale pivko bylo skvělé. Příjemným bonusem v této restauraci je fakt, že část personálu tvoří Češi, takže domluva by neměla být problém.

Od restaurace pokračujte cca 30 minut po značené cestě k žralokovi „Dachstein-Hai“. Pokud pojedete s kočárkem, tak částečný úsek výletu vyžaduje někoho silnějšího, kdo při cestě zpět vytlačí kočárek do strmého kopce (část cesty půjdete místem, kde se v zimě lyžuje). 

3. lanovka - ta žlutá

Od horní stanice lanovky „Krippenstein-Seilbahn / Teilstrecke 2“ jezdí ještě 3. lanovka, jak jinak než „Krippenstein-Seilbahn / Teilstrecke 3“. :)

I ta je zahrnuta v již zmíněné jízdence „Panorama Ticket“. V provozu je ale až od poloviny června a my jsme ji tedy bohužel o jeden týden minuli.

Dle informační tabule je možné vydat se třeba pěšky po cestě ke spodní stanici lanovky „Krippenstein-Seilbahn / Teilstrecke 3“ a zpět se vrátit lanovkou. 

Utéct od lidí

Zdejší vysoké návštěvnosti nenahrává jen skutečnost, že se jedná o oblíbený výletní cíl, ale také fakt, že toto místo nevyžaduje žádné velké fyzické výkony. 

Jestli tedy nejste úplně zastánci hojně navštěvovaných turistických cílů, tak si svoji chvíli klidu v horách dopřejte túrou vedoucí od horní stanice 2. lanovky k její spodní stanici. 

Cesta začíná cca v půlce trasy od restaurace Lodge k žralokovi „Dachstein-Hai“.

Jak jsme už psali, my jsme zde byli na začátku června a tato cesta byla ještě zasypaná sněhem. Tak nám nezbylo nic jiného, než se vrátit zpět k horní stanici lanovky.

Naše TIPy

Pokud si vyhlídku 5 prstů chcete užít bez turistů, vyrazte nahoru ráno hned první lanovkou.

A až se začnou sjíždět další turisté, kteří se na výlet vydali po snídani, tak vy si najděte lavičku, vybalte něco k snědku a posnídejte s krásným výhledem na okolní hory. 

Během jednoho dne se nedají zvládnout všechny atrakce a zajímavosti, které toto místo nabízí, tak je potřeba si promyslet, co chcete vidět více. Například prohlídka každé z jeskyní (Mammuthöhle, Eishöhle) vám zabere 50 minut a i když už máte koupenou vstupenku, je potřeba být přihlášen na konkrétní čas, aby s vámi ve skupině počítali. 

Držíme palce, ať si to co nejlépe naplánujete

a přejeme vám krásné výhledy bez mráčků.

Václav & Vevi

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat