Výlet okolo vodopádu v Bad Gastein (videoTIP)

8. 8. 2021

Pojďte se s námi v dnešním videoTIPu projít okolo mohutného vodopádu v obci Bad Gastein v Salcbursku. Procházka vám i s občerstvením zabere 2 hodinky, na jejichž konci budete určitě nadšeni.

Bad Gastein je lázeňské městečko, do kterého přijíždí mnoho návštěvníků léčit své zdravotní neduhy a také si užívat okolní přírody. V oblibě jej měla i sama císařovna Sissi. Věhlas tohoto místa je vidět na každém kroku. Nádherné secesní vily umístěné v zalesněných stráních, impozantní hotely z 19. století a všechnu tuto architektonickou krásu doplňuje třístupňový gasteinský vodopád protékající rovnou středem města.

 

 

Možná si říkáte, jak je ten obdivovaný vodopád vlastně vysoký? Také jsme se pídili po této informaci a dopadlo to takto: Vodopád je vysoký 341 m (zdroj: průvodce Lonely Planet) nebo 128 m (zdroj: Wikipedia) a také může měřit 200 m (zdroj: vývěsní tabule umístěná na elektrárně u spodní části vodopádu). Ať už je to s jeho výškou jakkoliv, ta masa vody, která protéká mezi domy, je bezesporu ohromující.

Kde zaparkovat a kam se vydat

Auto zaparkujte přímo v centru města v parkovacím domě „Parkhaus am Wasserfall“. Dole pod článkem je v mapě vyznačené místo, kde se nachází

Od parkoviště se vydejte směrem k mostu. Zde je první zastávka, ze které můžete vidět první část vodopádu.

Poté přejděte most a pokračujte dál po cestě, až dojdete k lázním Gasteiner Dunstbad. U nich se vydejte po schodech nahoru a dále pokračujte po pěšině. Minete kostel sv. Mikuláše a dojdete k penzionu Villa Anna. Odtud je krásný výhled na celé město a zasněžené vrcholy okolních hor.

Až se nasytíte jedinečného výhledu, vraťte se zpět k lázním Gasteiner Dunstbad a od nich pokračujte ke kostelu sv. Mikuláše z pozdně gotické doby. Prý má krásný barokní oltář, ale během naší návštěvy byl bohužel zavřený.

Od kostela vyrazte po cestě pro pěší směrem k vodopádu.

Dojdete k bývalé elektrárně, která fungovala od roku 1914 až do roku 1995. Dnes je v ní restaurace. Posaďte se na půl hodinky a užívejte si vodopádu se šálkem kávy. Vnitřní prostory elektrárny jsou zachovány v původním stavu včetně všech turbín, kol atd. Mezi jednotlivými technickými artefakty jsou umístěny stolky k posezení. Sice se to obtížně popisuje, ale vypadá to prostě hezky. :)

Po občerstvení se vydejte dál po proudu vody, až dojdete k mostku. Přejděte přes něj a pokračujte po cestě. V poslední části cesty se nachází schody vzhůru. Cesta končí u terasy restaurace Lutter & Wegner.

Odtud běžte po silnici zpět do městečka a za 10 minut dojdete k parkovišti, kde jste nechali svůj vůz.

Závěrem musíme ještě zmínit, že během naší návštěvy bylo město jedním velikým staveništěm. Většina budov totiž prochází důkladnou rekonstrukcí a místní aktuální prospekty návštěvníkům popisují, že město zažívá novodobou renesanci. Během této celoplošné obnovy městečka si můžete dokonce objednat tematického průvodce, který vás provede po všech důležitých budovách a dozvíte se nejen něco z jejich historie, ale také z plánované budoucnosti.

Už teď se proto těšíme, až budeme moct do Bad Gastein přijet znovu a prohlédnout si město po jeho znovuzrození.

Václav&Vevi

Autor článku: Václav & Vevi

Další tipy na výlet v okolí

Autovlakem z Bad Gastein do Mallnitz (videoTIP)

Dnes se svezeme autovlakem z Bad Gastein (Salcbursko) do Mallnitz (Korutany). Tenhle videoTIP je pro všechny, kteří mají rádi nevšední zážitky při svých cestách za poznáním.

Chci vědět víc