Bellinzona - město středověkých hradů

11. 8. 2024

V dnešním videoTIPu vás vezmeme do města Bellinzona, ležícím ve švýcarském kantonu Ticino. Město, díky svým třem středověkým hradům s rozsáhlými hradbami, je od roku 2000 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.


V článku jsme vám připravili 3 možnosti, jak město a jeho hrady poznat.

Do Bellinzony jsme přijeli vlakem z Lugana. Cesta trvala pouhých 15 minut. Od vlakového nádraží jsme šli hlavní třídou až na náměstí Piazza Collegiata, kde se nachází informační centrum. Vyzvedli jsme si mapu města a pár informačních prospektů.

Castel Grande

Následně jsme se vrátili kousek zpět a odbočili jsme doleva k náměstí Piazza del Sole. V zadní části je výtah, který nás vyvezl k prvnímu hradu Castel Grande. Hrad má muzeum a 2 věže. Jedna z nich byla otevřená a je z ní hezký výhled na město a okolí. Pozor, v poslední části je schodiště velice úzké. Podívejte se na naše video a zhodnoťte, zda se vejdete.

Na hradě nám učarovalo hradební opevnění, které je dlouhé necelých 500 metrů. Ve spodní části hradby je po celé délce klenutá chodba a vrchní část hradby je pokryta trávníkem.

Pokud hledáte příjemné místo, kde se občerstvit nebo najíst, doporučujeme restauraci Grotto san Michele, která nabízí posezení na terase s výhledem do okolí. Restaurace se nachází při výstupu z hradu.

Castel Grande - Bellinzona
Castel Grande - Bellinzona
Castel Grande - Bellinzona
Kostel Santi Pietro e Stefano - Bellinzona
Montebello - Bellinzona
Montebello - Bellinzona
Montebello - Bellinzona
Sasso Corbaro - Bellinzona
Grotto san Michele - Bellinzona
Grotto san Michele - Bellinzona

Kostel Santi Pietro e Stefano

Od hradu sejdete po kamenných schodech během pár minut na náměstí Piazza Collegiata, kde se nachází informační centrum. Než začnete stoupat k dalšími k hradu, zastavte se v kostele Santi Pietro e Stefano. Zvenčí je kostel renesanční a uvnitř je barokní.

Montebello

Během 15 minut chůze do kopce dojdete k hradu Montebello. Hrad má 2 padací mosty, hradní příkop a muzeum.

Sasso Corbaro

Za dalších 20 minut dojdete od hradu Montebello k třetímu hradu jménem Sasso Corbaro. Hrad se nachází 230 metrů nad městem. Má 14 strážních věží, restauraci a muzeum.

Ušetřete si kroky

Pokud nejste příznivci stoupání do kopce, můžete využít autobus číslo 4, který jezdí z vlakového nádraží k hradu Sasso Corbaro. Odtud můžete scházet přes hrad Montebello až do města a jako poslední v pořadí si prohlédnout hrad Castel Grande.

Nebo využijte vláčku, který vyjíždí od informačního centra. Projede s vámi hrady Sasso Corbaro a Montebello. Máme dojem, a to si prosím když tak ověřte, že vláček vždy nějakou dobu u každého hradu čeká.

Více informací o hradech v Bellinzoně.

Autor článku: Václav & Vevi

Další tipy na výlet v okolí

Gotthard Panorama Express

V dnešním videoTIPu pojedeme z Lucernu do Lugana švýcarským panoramatickým vlakem Gotthard Panorama Express.

Chci vědět víc