Gotthard Panorama Express

4. 8. 2024

V dnešním videoTIPu pojedeme z Lucernu do Lugana švýcarským panoramatickým vlakem Gotthard Panorama Express.

Trasa vede od severu přes Alpy srdcem Švýcarska, přes Gotthardský tunel postavený v roce 1882, až na jih k Luganskému jezeru.


Nejdřív lodí a pak vlakem

Začínáme v lucernském přístavišti u mola číslo jedna. Nachází se hned naproti vlakovému nádraží. V první části cesty poplujeme dvě a půl hodiny parníkem po jezeře Vierwaldstättersee až do obce Flüelen.

Během plavby máte pocit, že čas zpomalil. Sedíte na palubě, užíváte si výhledů na okolní krajinu. Ke spokojenosti si můžete vybrat něco dobrého k pití a jídlu z menu lodní restaurace. Nebo můžete obdivovat práci lodníků, kteří se starají o chod parníku.

Připlouváme do obce Flüelen. Z lodě je vidět nádraží, na kterém již na nás čeká panoramatický vlak Gotthard Panorama Express (GoPaEx), kterým pokračujeme až do Lugana v regionu Ticino. Cesta vlakem trvá přibližně tři hodiny.

Ve vlaku jsou velká panoramatická okna, která umožňují výhled nejen do okolí, ale i na vrcholy hor, které vás doprovází během celé cesty. Ve vlaku jsou i vagóny určené pro fotografy, ve kterých si můžete stáhnout okno a fotit.

Naše doporučení:  Chápeme, že si každý chce během cesty touto krásnou krajinou ulovit snímek do svého dovolenkového alba. Ale nemá cenu se snažit vyfotit každý vodopád a kostelík. Dle našeho názoru si celou cestu užijete nejlépe, když se posadíte k panoramatickému oknu a budete si užívat výhledů na úžasnou krajinu, kterou projíždíte.

Lucern
Parník_GoPaEx
Parník_GoPaEx
Parník_GoPaEx
Parník_GoPaEx
Parník_GoPaEx
Parník_GoPaEx
Parník_GoPaEx
Parník_GoPaEx
vlak_GoPaEx
vlak_GoPaEx
vlak_GoPaEx

Naší cílovou stanicí bylo město Lugano. Pokud nemáte v úmyslu objevovat okolí Luganského jezera, doporučujeme cestu ukončit v městě Bellinzona. Město má krásné historické centrum a tři hrady s rozsáhlým středověkým opevněním, které jsou zapsané na seznam světového dědictví UNESCO.

Pár informací na závěr

    • Naši cestu jsme podnikli z Lucernu do Lugana. Ale dá se jet i v opačném směru.
    • Trasa je dlouhá 182 km a trvá přibližně pět a půl hodiny.
    • GoPaEx jezdí od poloviny dubna až do poloviny října, od úterý do neděle včetně státních svátků.
    • Pokud máte zakoupený Swiss Travel Pass, máte GoPaEx v ceně. Je pouze potřeba si udělat rezervaci místa přes internet.
    • Vlak nabízí pouze 1. třídu. Máte-li zakoupený Swiss Travel Pass do 2. třídy, je nutné doplatit finanční rozdíl.
    • Více informací v češtině najdete na MojeSvycarsko.com

 

Autor článku: Václav & Vevi

Další tipy na výlet v okolí

Nejstrmější zubačkou světa na horu Pilatus

V dnešním videoTIPu vás svezeme nejstrmější zubačkou světa na horu Pilatus až do výšky 2 313 m n. m., odkud je krásný výhled na okolní vrcholy a Lucernské jezero.

Chci vědět víc

Objevte Lucern: tipy na místa, která byste neměli minout

V dnešním videoTIPu vás vezmeme do jednoho z nejnavštěvovanějších měst ve Švýcarsku a provedeme vás místy, která byste během své jednodenní návštěvy neměli vynechat.

Chci vědět víc