Od Krimmelských vodopádů až pod ledovec Hintertux – Bydlíkem po Alpách, 4. díl

14. 11. 2021

Dnešním cílem je ledovec Hintertux. Po prohlídce Krimmelských vodopádů vyrážíme přes průsmyk Gerlospass do Zillertalského údolí. A pak už jen budeme stoupat k ledovci.

Před návštěvou Krimmelských vodopádů jsme přeparkovali bydlíka z místa, kde jsme spali, na parkoviště v centru obce. Důvod byl jednoduchý, v centru obce je parkování zdarma. Parkoviště bylo prázdné, ale je potřeba říct, že my jsme cestovali již v mimosezoně. Jak je to s obsazeností v hlavní sezoně, nedokážeme říct. Kousek od parkoviště, směrem ke kostelu, je obchod s potravinami. Přes poledne mají ale zavřeno.


Od parkoviště k vodopádům se dostanete pěší chůzí za 10 minut. Běžte po hlavní silnici, je to nejrychlejší cesta. Dojdete k místnímu infocentru, kde je i občerstvení. Mají tam dobré espresso. :)  Od infocentra pokračujte dle směrovek a za dalších 10 minut dorazíte k hlavnímu vstupu, kde se mimo pár stánků se suvenýry nachází také pokladna pro zakoupení vstupenek a WC pro veřejnost. Jestli se chcete na vodopád podívat z jeho levé strany, tak jako my v našem videu, odbočte před pokladnou vlevo. Projděte okolo elektrárny, kousek za ní přejděte most a za ním se vydejte proti proudu. Cesta od pokladny ke spodnímu vodopádu trvá cca 10 minut.

Podívejte se na náš videoTIP od Krimmelských vodopádů.

Přes průsmyk Gerlospass pod ledovec Hintertux

Po prohlídce vodopádů a dobití kamerových baterek v místním infocentru vyrážíme po Gerlos Alpenstrasse, jenž je zpoplatněna. Cestou nacházíme hned čtyři místa, kde se dá příjemně přespat a ráno se probouzet s výhledem na vodopády. Škoda, že jsme to nevěděli dříve.

Všechna v článku zmíněná místa (parkování, přespání, vodopád) najdete v mapce.

Za obcí Gerlos jsme zastavili na místě, kde jsme se rozhodli poobědvat. Příjemné místo s krásným výhledem do Zillertalského údolí jednoznačně splnilo naši představu o obědě s pěknou vyhlídkou. Tyto chvíle jsou přesně ty, kvůli kterým jsme se na cestu bydlíkem vlastně vydali. :)

Po obědě jsme sjeli do údolí, projeli obcí Mayrhofen a začali stoupat k ledovci Hintertux. Zaparkovali jsme u spodní stanice lanovky. Zdejší veřejné záchody přes noc zavírají. Pokud tedy jedete k ledovci na více dní, doporučujeme si ještě v údolí, v kempu v obci Mayrhofen, vypustit odpad a doplnit zásobu vody.

Mnoho lidí mířících na ledovec, mine bez povšimnutí nádherný vodopád, který je od spodní stanice lanovky vzdálen jen 5 minut chůze. Až zde budete, udělejte si čas a zajděte se na něj podívat. ;)

Podívejte se, jak naše putování v bydlíku po Alpách pokračovalo

  1. díl – Ze Sedlčan k hoře Loser
  2. díl – Od Hallstattu do Salcburska
  3. díl – Soutěskový den
  4. díl – Od Krimmelských vodopádů pod ledovec Hintertux
  5. díl – Lyžovačka na ledovci Hintertux
  6. díl – Salzburg, Mondsee a zpět do Sedlčan

    bonusový díl – Co je dobré vědět, když si půjčujete obytný vůz

 

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat