Objevte Lucern: tipy na místa, která byste neměli minout

21. 7. 2024

V dnešním videoTIPu vás vezmeme do jednoho z nejnavštěvovanějších měst ve Švýcarsku a provedeme vás místy, která byste během své jednodenní návštěvy neměli vynechat.

Hned na začátek článku je dobré zmínit, že pokud máte Lucern na vašem cestovních plánu zapsaný tak, že do něj ráno přijedete a odpoledne chcete být už zase někde jinde, tak se připravíte o atmosféru tohoto jedinečného města na břehu Lucernského jezera, v čase, kdy ho opustí jednodenní výletníci. A to je podle nás opravdu škoda.

Chcete se ubytovat v městě Lucern nebo jeho okolí? Podívejte se na nabídku ubytování.

Kde začít

Ideálním místem, kde začít, je vlakové nádraží. Přímo v budově vlakového nádraží je informační centrum, kde se můžete vybavit informacemi, mapou a tipy, co ve městě a v jeho okolí navštívit.

Pokud si potřebujete koupit něco k jídlu, hned v suterénu vlakového nádraží se nachází potraviny COOP. Pití si kupovat nemusíte. Raději při sobě mějte láhev na vodu, kterou si vždy můžete naplnit vodou z kašny. Všechny kašny (kromě vodotrysku v přístavu města) mají pitnou vodu. A kdyby někde přece jen náhodou pitná nebyla, bude vás o tom informovat cedulka umístěná na kašně. My se s tím ale nikde nesetkali.

Od budovy vlakového nádraží se vydejte přes autobusové nádraží směrem k jezeru. Již od mostu (po levé straně) uvidíte ikonickou dominantu města Lucern – Kapličkový most.

Zarezervujte si ubytování napřímo!

Ubytování v Lucernu a okolí

Zarezervujte si ubytování online přes portál Booking.com

Ukázat nabídku

Kapellbrücke (Kapličkový most)

Kapličkový most s vodárenskou věží jsou symboly a orientačním bodem města. Most byl postaven v roce 1333 a je NEJstarším krytým mostem v Evropě. Nicméně původní je jen z části. Dne 18. srpna 1993 na něm bohužel vypukl požár, při kterém byla zničena nejen část mostu, ale také jeho trojúhelníkové malby z období protireformace, kdy obyvatelé města projevovali loajalitu ke katolické církvi v evangelikálně reformovaném prostředí. Místo, od kterého musel být most zrekonstruován vs. původní část mostu, je na mostě vyznačeno na jednom z bočních panelů.

Jezuitský kostel

Další zastávkou je Jezuitský kostel, který je nadohled od Kapličkového mostu. Doporučujeme se do něj podívat i pokud nejste věřící. Jedná se o první velký barokní kostel postavený ve Švýcarsku a je opravdu krásný.

Kapličkový most v Luzernu
Zbytky po požáru v roce 1993
Jezuitský kostel v Luzernu
výhled z městských hradeb v Luzernu
výhled z městských hradeb v Luzernu
Spreuerbrücke, Luzern
malby na Spreuerbrücke, Luzern
Švýcarské muzeum dopravy v Luzernu
Švýcarské muzeum dopravy v Luzernu
Švýcarské muzeum dopravy v Luzernu
Švýcarské muzeum dopravy v Luzernu
Švýcarské muzeum dopravy v Luzernu
Švýcarské muzeum dopravy v Luzernu
Švýcarské muzeum dopravy v Luzernu

Weinmarkt a uličky starého města

Od Jezuitského kostela přejděte most přes řeku Reuss a ocitne se ve staré části města. Kromě procházení se krásnými uličkami starého města se určitě zastavte na náměstí Weinmarkt.

Weinmarkt byl až do poloviny 16. století rybím trhem. Zboření dvoupatrové dřevěné tržnice, kde se obchodovalo s masem, chlebem a kůží, vedlo v roce 1481 ke vzniku náměstí v dnešní podobě. Kašna na náměstí je považována za nejkrásnější ve městě.

Kaple sv. Petra

Podél nábřeží, kde si můžete odpočinout v několika hospůdkách s výhledem na řeku a Kapličkový most, dojdete ke kapli sv. Petra, který je nejstarším kostelem v bývalých městských hradbách.

Museggmauer (městské hradby)

Co by to bylo za návštěvu Lucernu bez hezké vyhlídky na město.
Od Kaple svatého Petra se vydejte směrem od řeky uličkami do kopce. Během 15 minut dojdete k městským hradbám. 800 metrů dochovaného opevnění s devíti věžemi postavenými okolo roku 1400, patří mezi nejdelší a nejlépe dochované obranné zdi ve Švýcarsku.

Männliturm

Z devíti obraných věží, které hradby mají, jsou otevřené tři. Pokud byste si z nich chtěli prohlédnout jen jednu, jednoznačně doporučujeme tu nejblíže k řece. Je z ní nádherný výhled na město.

Spreuerbrücke

V Lucernu všichni obdivují Kapličkový most. Aby ne, je nádherný. Ale jako skrytá Popelka stojí o kousek dál neméně působivý Spreuerbrücke.

Spreuerův most se tak nazývá proto, že se kdysi přes jeho okraj přímo do řeky Reuss házely plevy z městských mlýnů (plevy = odpad z výmlatu obilí, německy Spreu).

Stejně jako Kapellbrücke i Spreuerbrücke se může pochlubit sérií obrazů ze 17. století na, v té době oblíbené, téma „Tanec smrti“. Tyto obrazy mají připomínat, že smrt je všudypřítomná a nevyhnutelná pro každého, bez ohledu na společenské postavení.

Dalším zajímavým prvkem mostu Spreuerbrücke je kaple, která je do něj začleněna a obsahuje motivy a postavy z církevního kalendáře.

Verkehrshaus der Schweiz (dopravní muzeum v Lucernu)

Někdo si může říct: „Já nepřijel do Švýcarska, abych tady chodil po technickém muzeu. To máme doma taky.“ Ale pozor… tohle je přece jen něco jiného. Zdejší muzeum, otevřené již v roce 1959, patří mezi nejpopulárnější muzea svého druhu na světě. Jeho sbírka zahrnuje přes 3 000 exponátů, které jsou vystaveny na ploše přesahující 20 000 m2.

Provede vás příběhem dopravy od minulosti, přes současnost až do budoucnosti. Kromě shlédnutí vystavených exponátů máte mnoho příležitostí si na simulátorech vyzkoušet, jak věci v dopravě fungují. A zabaví se tu opravdu celá rodina.

My jsme si na návštěvu muzea vyčlenili necelé čtyři hodiny. A bylo to málo. Muzeum jsme si sice prošli, ale neměli jsme dostatek času, abychom se zastavili u různých interaktivních her, které vám a vašim dětem hravě vysvětlí, jak věci kdysi fungovaly či dnes fungují. Takže až příště pojedeme do Lucernu, určitě tam zajdeme znovu a vyčleníme si na to celý den.

Praktické je, že ve vstupní části muzea jsou k dispozici uzamykatelné skříňky a v rámci objektu se nachází také restaurace a kavárna.

Jak a čím se do muzea dostanete?
Určitě doporučujeme se do něj vydat od hlavního vlakového nádraží. A jak se na dopravní muzeum sluší a patří, můžete k němu jet autobusem, vlakem i lodí.

(Löwendenkmal) Lví památník

Během naší prohlídky města dorazily mraky a liják, čímž jsme přišli o nějaký čas a Lví památník v našem videoTIPu proto bohužel nenajdete. Moc nás mrzí, že jsme k němu nedošli a o to větší potřebu máme vám toto místo během návštěvy města Lucern doporučit.

Památník uctívá odvahu vojáků švýcarské gardy, kteří obětovali své životy při obraně královského paláce v Paříži během Velké francouzské revoluce.

Majestátní lev s ulomeným kopím trčícím z jeho těla měří přibližně 10 x 6 metrů a bolestně shlíží dolů z kolmého útesu nad malým jezírkem. Okolní park, plný vzrostlých stromů, vyzařuje klid a slavnostní, i když poněkud ponurou, atmosféru. Jinde hluční turisté zde utichnou a chovají se téměř jako na hřbitově.

Mark Twain popsal tento památník jako „nejsmutnější a nejdojemnější kus kamene na světě“. Nepřeháněl. Pohled na lva, který vypadá jako živý, a přitom umírá, je skutečně silným zážitkem i na fotografii, natož když jste na místě osobně.

Od nádraží k památníku vám cesta zabere přibližně 25 minut chůze.

Večerní procházka městem

Jsme na konci naší návštěvy města Lucern. Většina jednodenních výletníků již odjela. Pokud jste se na naše doporučení rozhodli ve městě zůstat nebo si alespoň najít bydlení kousek od města, určitě si dopřejte večerní procházku historickým městem. Rozsvícené vypadá zase úplně jinak.
Kouzelné uličky, nábřeží řeky Reuss, impozantní Kapličkový most a za městem ohromující hora Pilatus tu jsou jen pro vás.

Důležité odkazy:

Informace o Lucernu v češtině
Verkehrshaus der Schweiz (dopravní muzeum v Lucernu)

Autor článku: Václav & Vevi

Další tipy na výlet v okolí

Gotthard Panorama Express

V dnešním videoTIPu pojedeme z Lucernu do Lugana švýcarským panoramatickým vlakem Gotthard Panorama Express.

Chci vědět víc

Nejstrmější zubačkou světa na horu Pilatus

V dnešním videoTIPu vás svezeme nejstrmější zubačkou světa na horu Pilatus až do výšky 2 313 m n. m., odkud je krásný výhled na okolní vrcholy a Lucernské jezero.

Chci vědět víc