Nejstrmější zubačkou světa na horu Pilatus

28. 7. 2024

V dnešním videoTIPu vás svezeme nejstrmější zubačkou světa na horu Pilatus až do výšky 2 313 m n. m., odkud je krásný výhled na okolní vrcholy a Lucernské jezero.

Naše cesta začíná na vlakovém nádraží v Lucernu. Během 25 minut jízdy vlakem přijíždíme do obce Alpnachstad. 5 minut chůze od vlakové zastávky se nachází spodní stanice nejstrmější zubačky na světě.

Hora Pilatus je velice oblíbeným výletním cílem. Doporučujeme si zvlášť v hlavní sezóně udělat rezervaci vaší jízdenky na určitý čas, ať zbytečně nečekáte ve frontě.

Pokud jste si pro svou dovolenou ve Švýcarsku zakoupili Swiss Travel Pass, máte na zubačku 50% slevu. Jestli plánujete celou dovolenou trávit v okolí Lucernského jezera, doporučujeme si zakoupit Tell-Pass, kdy v ceně již máte jízdu zubačkou na horu Pilatus zdarma.

Zubačka byla uvedena do provozu v roce 1889 a během jízdy, která trvá přibližně 30 minut, zvládá místy i sklon neuvěřitelných 48 stupňů.

Na samotný vrchol si vyčleňte minimálně 2 hodiny, abyste si mohli projít všechna dostupná vyhlídková místa - Esel, Oberhaupt, Chriesiloch a Tomlishorn.

Zarezervujte si ubytování napřímo!

Ubytování v Lucernu a okolí

Zarezervujte si ubytování online přes portál Booking.com

Ukázat nabídku

Zlatý a stříbrný okruh okolo hory Pilatus

Pro cestu zpět můžete opět využít zubačky. Ale my doporučujeme si udělat okruh okolo hory Pilatus.
V nabídce máte dvě možnosti.

Zlatý okruh je kombinace lanovek, zubačky a lodě. Z Lucernu vyplouváte lodí a za hodinu připlujete do obce Alpnachstad. Zde přesednete na zubačku, která vás vyveze na horu Pilatus. Odtud budete pokračovat lanovkami až od obce Kriens. Od spodní stanice lanovky za 10 minut dojdete na autobusovou zastávku. A autobusem číslo 1 se svezete zpět do Lucernu.

Stříbrný okruh je stejný, jen loď vyměníte za vlak. Jízda vlakem z Lucernu do obce Alpnachstad trvá 25 minut.

Pilatus
Pilatus
Pilatus
Pilatus
Pilatus
Pilatus
Pilatus
Pilatus
Pilatus

My jsme se cestou z hory Pilatus do Kriensu zastavili ve stanici Fräkmüntegg, kde jsme si vyzkoušeli Dragon glider, což je taková pohodová zipline. V místě se můžete svézt na bobové dráze nebo si vyzkoušet největší lanový park v centrálním Švýcarsku. A to vše s nádhernou kulisou alpského panorama a výhledem na  Lucernské jezero.

Více informací v českém jazyce, co dělat na hoře Pilatus, najdete na stránkách https://mojesvycarsko.com/pilatus

Autor článku: Václav & Vevi

Další tipy na výlet v okolí

Gotthard Panorama Express

V dnešním videoTIPu pojedeme z Lucernu do Lugana švýcarským panoramatickým vlakem Gotthard Panorama Express.

Chci vědět víc

Objevte Lucern: tipy na místa, která byste neměli minout

V dnešním videoTIPu vás vezmeme do jednoho z nejnavštěvovanějších měst ve Švýcarsku a provedeme vás místy, která byste během své jednodenní návštěvy neměli vynechat.

Chci vědět víc